• image one
  • image two
  • image three

Een stukje over mijzelf...

Ik ben Roland Luers en ik ben in 1956 geboren in Amsterdam.

Als jochie ging ik al met mijn ouders wandelen op de Veluwe en in de duinen. Hierdoor heb ik al vroeg kennis gemaakt met het moois dat onze natuur te bieden heeft. Toen ik ouder werd, wilde ik niet alleen maar gaan wandelen maar ook wat meer zien van de vogels en dieren die in het bos voorkwamen. Ik kocht een simpele verrekijker en gewapend daarmee ging ik er op uit en kon uren naar roodwild en zwartwild koekeloeren.

In die tijd was dat niet zo simpel want een auto hadden we niet en ik moest dus overal naar toe met de tram, trein en bus. Maar dat had ik er graag voor over. In de tachtiger jaren kwam mijn vader met het idee om foto's van het wild te gaan maken. Er kwam een analoge Minolta met een Panagor 200 mm telelens. En natuurlijk zo trots als een pauw met de resultaten! Als je de foto's (eerst zwart-wit en later in kleur) nu ziet vraag je je wel af waar we toen mee bezig waren. Maar we waren er blij mee. En zo kreeg ik ook interesse om te gaan fotograferen. Ik kocht een Praktica met een telelensje. Deze camera is uiteindelijk vervangen door een van de eerste eenvoudige Canon spiegelreflex-camera's met een 400 mm Vivitar lens. Jaren later kwam er een tweedehands Canon F1 met een Sigma lens 70-500mm.

Een perfecte camera maar met de lens was ik niet echt tevreden. Achteraf denk ik dat dat de reden is geweest dat ik niet echt veel fotografeerde. Mijn natuurfotografie is dan ook jarenlang beperkt gebleven tot het maken van met name dia's van roodwild.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn partner, Ineke, ook heel graag in de natuur is. Samen zijn we ons gaan interesseren voor het bekijken van vogels. Dat hebben we dan ook heel vaak en met veel plezier gedaan. Natuurlijk gaan we ook nog regelmatig naar diverse plaatsen op de Veluwe en naar duingebieden. Dan gaan we vooral wandelen en hebben we alleen onze verrekijkers bij ons. En juist dan heb je vaak de mooiste momenten van natuurbeleving.

Ineke wilde eigenlijk ook wel eens wat van de natuur gaan vastleggen. Omdat ik al fotografeerde, besloot zij om bewegende beelden te gaan maken. Zij is toen gaan filmen met een Canon videocamera. En ik ben meer gaan fotograferen toen ik een digitale camera kocht (Canon 40D). Het leuke is dat we zo vaak samen bezig zijn met de natuur en de fotografie/film-hobby. Het fotograferen werd voor mij pas een wat meer serieuze hobby toen ik 5 jaar geleden een Canon 500 mm kocht. Want nu kwamen het wild en de vogels binnen mijn bereik en was ik ook kwalitatief meer tevreden met de resultaten. Helaas heb ik niet echt veel tijd om te gaan fotograferen. Het beperkt zich tot vakanties en de weekenden en ook dat lukt lang niet altijd.

Twee jaar geleden heb ik een 100 mm macrolens gekocht en ben ik me ook gaan bezighouden met het fotograferen van bloemen, vlinders, paddenstoelen en kleine beestjes. Mijn passie blijft roodwild en zwartwild maar mijn fotografische blikveld is wel behoorlijk verbreed.

De resultaten vind u op deze website. Ik hoop dat u de foto's die ik u laat zien kunt waarderen. Het geeft u een beeld van wat er aan schitterende fauna en flora in de natuur van Nederland te zien is. Waard om te behouden toch? Ik roep u daarom ook op om op een verantwoorde manier met onze schaarse natuur om te gaan en initiatieven om deze te behouden te steunen.

Ik wens u veel plezier bij het bekijken van mijn foto's.